A mentális edzőtábor

Egy élethosszig tartó fejlesztő folyamat

Egykori sportolóként, edzőként gyakran mentünk, megyünk edzőtáborokba, ahol különböző képességeinket fejlesztettük, versenyekre és új kihívásokra készültünk, készülünk.

A mentális edzőtábort, amiről beszélni szeretnék most, az a saját magunk fejlesztő folyamata, ugyanis az életünk egy jelentős része, a legnagyobb része fejben dől el.

Hogyan is kondicionáljuk magunkat? Hova is pozícionáljuk magunkat az életünkben?

A mentális edzőtábor egy jó esetben élethosszig tartó fejlesztő folyamat, melynek különböző elemei vannak, rengeteg dolog tartozik ide.

Nézzünk egy listát arról, hogy mik lehetnek ennek a mentális edzőtábornak a részei, mi mindenen tudunk javítani, mi mindent tudunk megkonstruálni, mi mindent áll módunkban saját magunkon fejleszteni, javítani annak érdekében, hogy a legjobb önmagunk lehessünk.

A mentális edzőtábor részei:

Létezik először is a személyiségfejlesztés, ezzel kezdeném.

Lehet beszélnünk a problémamegoldásról.

Beszélnünk kell emellett az átkeretezés képességéről, hogy egy problémát ne problémaként, hanem feladatként tekintsünk rá, megoldandó helyzetként kezeljük.

Beszélhetünk a megoldásközpontú beszélgetésvezetésről akár mint vállalkozók, akár mint munkatársak egy cégben, hogy próbáljunk meg egy megoldásközpontú beszélgetésvezetést elsajátítani, azt beilleszteni a szokásaink közé, mert sokkal eredményesebb és rövidebb ideig fog tartani a kommunikáció.

A célkitűzés fontossága múlhatatlan, rendkívül nagy szereppel bír annak érdekében, hogy tudjuk, milyen célok mentén érdemes dolgoznunk.

Ide tartozik a motiváció: tudnunk kell, hogy mi az, ami bennünket beindít, mi az, ami mozgásba hoz, mi az, ami a pozitív cselekvéseinket előidézi.

Ide tartozik a stratégia-alkotás, hogy valóban végig is csináljuk azt, amibe belekezdtünk, hogy valóban a lehető legjobbat hozzuk ki abból, amivel foglalkozunk.

Fontos tényező, hiszen piaci szereplőkről beszélünk, a szükséges taktika és annak megalkotása.

Múlhatatlan jelentőséggel bír a döntés maga, mert a nem-döntés is döntés, de akkor megtörténik velünk az élet, és megtörténnek velünk folyamatok, és mint szemlélők maximum szaladunk az eredmények után. Döntsünk mi magunk a saját sorsunkról!

A szükséges erőforrásaink és azok megkeresése nagyon fontos még akkor is, ha nem erre vagyunk szocializálva. Milyen belső erőforrások állnak rendelkezésünkre különböző feladatok megoldásakor?

A felelősségvállalás kérdése szintén megkerülhetetlen.

Az újrakezdés, az újratervezés képessége – ez hogyan fejleszthető? Mi kell ahhoz, hogy újra tudjak kezdeni, ha elbuktam esetleg.

A „Miért?” tisztázása. Miért olyan fontos nekem, hogy ezt sikerre vigyem?

És így tovább…

Rengeteg megválaszolandó kérdés, rengeteg terület, mely fejleszthető az általam Mentális Edzőtábor-nak nevezett platformon.

Természetesen működhet önfejlesztéssel is, de működhet szakember bevonásával is, amikor profi módon, szépen egymásra építve fejlesztjük a különböző területeket.

A Mentális Edzőtábor-t javaslom mindenkinek!

Amivel hozzám fordulhatsz.

fotók forrása: unsplash.com