Megoldásfókuszú beszélgetésvezetésBrief coaching

Gyermekkorom óta megoldásokban gondolkodom. Volt már rá példa természetesen, hogy a fókuszt elvitte valami nem várt esemény, esetleg olyan helyzet, ami nagyon megrázott, de alapvetően és egészében mindig sikerült a gondolataimat a megoldás felé terelni.

A coaching-ban is azt az irányzatot képviselem és tanultam is, hogy megoldásfókuszú beszélgetésvezetés-t alkalmazzak a siker érdekében.

Az, hogy mi a siker, az egyéni és nagyon specifikus és nagyon szituatív, hogy kinek mit jelent a siker. Egy jól meghatározott és körülhatárolt, időben konkrét cél elérésében segédkezni mindenféleképpen egy sikeres vállalkozás.

Nagyon gyakran kapok úgy ügyfelet, ügyfeleket, hogy bizony kevés idő áll fejlesztésre, kevés idő áll maradandó változást elérni. Tehát gyors, hatékony megoldásfókuszú beszélgetésvezetés-eket folytatok a siker érdekében, hogy elérjük a célt.

A megoldásfókuszú beszélgetésvezetés-ben a „hogyan” kérdésre keresünk gyors válaszokat, mint egy jó minőségű ötletbörze, ötletroham. Az ügyfél dobálja, szórja a megoldásait, aztán különböző rendezőelvek mentén lesznek ezek szelektálva.

A megoldásfókuszú beszélgetésvezetés-ben a célon, az odavezető úton, az első lépéseken, a saját belső erőforrásokon van az elsődleges hangsúly. Nagyon sokan nem tudják tudatosan, hogy valójában milyen belső erőforrásokkal rendelkeznek. Ez is fontos ennek a tisztázása, kilistázása, hogy tudjuk azt, hogy mi segít majd bennünket ahhoz, hogy a szükséges lépéseket meg tudjuk tenni. Mi az, amire támaszkodhatunk, mi az, ami még soha nem csalt meg minket és mindig a segítségünkre volt, bármilyen döntési dilemmában, bármilyen helyzetnek a sikeres megoldásában.

Én hiszek a megoldásfókuszú beszélgetésben. Hiszek ebben a fajta beszélgetésvezetésben, hiszek a brief coaching módszertanában.

Természetesen léteznek más módszertanok is. Egy jó coach-nak az elképzelt szerszámosládájában rengeteg módszer, eszköz lapul, amit szükség szerint, a szituációnak megfelelően alkalmaz és tud választani a módszerek közül, amiket az ügyfele szolgálatába állít.

Meglepő, hogy milyen tartós változás érhető el a brief coaching módszertanával és eszköztárával.

Amivel hozzám fordulhatsz.

fotók forrása: unsplash.com