Problémamegoldás

Probléma + Megoldás = Problémamegoldás

Napjainkban divat panaszkodni, problémákról beszélni és belesüllyedni abba.

Ha problémákról beszélünk, az újabb és újabb problémákat hoz a felszínre, és ez egy nagyon veszélyes negatív spirált eredményezhet. Míg ha megoldásokról beszélünk, és arról kezdünk el ötletelni, akkor újabb és újabb megoldások jutnak eszünkbe, hogy a kívánt irányba haladjunk, vagy a feladatot megfelelően tudjuk teljesíteni, stb.

A problémák helyett inkább a megoldást helyezzük a fókuszba, a lehetséges megoldásokat, a lehetséges megoldások szituációit, hogy újabb és újabb megoldásokra jussunk.

Probléma, mint lehetőség

Próbálják ki, hogy milyen az, amikor egy adott helyzetben nem a problémát látjuk meg, hanem a lehetőséget. A fejlődés lehetőségét, a megoldáshoz vezető utat kezdjük el taglalni, egy egészen más minőségű szituációt kapunk, mint ha a problémákról beszélnénk, és csak és kizárólag azzal foglalkoznánk, hogy „probléma, probléma, jaj ez még egy újabb probléma, ez meg még egy problémát vet fel…”.

Míg, ha a megoldást helyezzük a fókuszba, újabb és újabb megoldási ötleteket kapunk arra nézve, hogy sikerre vigyük az adott vállalkozást vagy az adott szituációt. Tehát jó szívvel azt javaslom mindenkinek, hogy ne a problémába merüljön bele, hanem próbálja meg magában a lehetséges megoldásokat taglalni, az ehhez szükséges erőforrásokat tisztázni. Esetleg nézze meg milyen hasonló mintázat volt eddigi életében, amit már sikerre vitt, ott mi volt a segítségére, hogyan oldotta meg azt a hasonló mintázatot, mi lehet a segítségére ebben a helyzetben. Kik az ő álomépítői, kik az ő álomrombolói. Mindenféleképpen egy pozitív irányba történő problémamegoldás-t javaslok a fókuszba helyezni. Sokkal hatékonyabb, sokkal eredményesebb, sokkal gyorsabb, és nem beszélve arról, hogy ez ügyben is, mint mindenhol, rengeteget számítanak az érzelmeink, az érzelmi töltöttségünk. A pozitív érzelmi töltöttségünk egészen más lesz pozitív irányban, pozitív értelemben, tehát a jó érzelmek nagy valószínűséggel nagy százalékban jó cselekvésekhez és jó eredményekhez vezetnek.

Feltétlen javaslom, hogy a problémák helyett a megoldásokra fókuszáljunk, a jó érzelmek vezette jó cselekvésekre, melyek aztán a jó eredményekhez vezetnek el.

Amivel hozzám fordulhatsz.

fotók forrása: unsplash.com