Személyiségfejlesztés

Hogy legyünk a lehető legjobb önmagunk?

A személyiség az egyes emberek lényegi jellemzőinek összege. Ezek felfoghatók úgy is, mint egyéni sajátosságok.

Az egyéniség az egyik embert a másiktól megkülönböztető olyan egyéni vonások együttese, amelyek az emberek közötti kapcsolatokban észlelhetőek, fellelhetőek.

Beletartoznak az egyedi, individuális jegyek és a karakter, valamint a jellemvonások is. Ide tartoznak azok az adottságok, melyeket egy ember örökölt, és azok, melyek az egyén fejlődése során a tanulás, a nevelés hatására alakultak, alakulnak ki.

A személyiségfejlesztés az önmagunkkal való kapcsolatunk, a saját személyiségünk, egyéniségünk fejlesztését jelenti. Ez egy olyan inspiráció, hogy jobbak legyünk a tegnapi önmagunknál, vagy másképp fogalmazva, hogy legyünk a lehető legjobb önmagunk.

Felfogható úgy is, hogy ez egy értelmi, érzelmi és az intuitív képességek fokozása, erősítése, integrálása. A test, a szellem és a lélek összhangba hozása.

A személyiségfejlesztés egy egész életen át tartó folyamat, melynek több eszköze is van.

A személyiség egy különféle összetevőkből felépülő, önmagában egészként létező, másoktól elkülönülő és megkülönböztethető viszonylagos állandósággal bíró egység, melynek több fajta tipológiája is létezik. Láthatjuk, hogy a személyiség nagyon sok mindent foglal magában, ezért nagyon sokféle fejlesztési mód is létezik.

A legjobb a személyiségfejlesztés vonatkozásában is, ha úgy állunk neki, mint egy edzésnek: apró, kicsi, megalapozott lépésekkel előre, és lehetőség szerint mindig egy dolgot fejlesszünk, és soha ne sokat egyszerre, mert az nem hozza meg a tartós és várt, más szóval a megkívánt eredményt.

A személyiségfejlesztés egy egész életen át tartó folyamat, hiszen változik a világ, a környezetünk, a munkatársaink, a beszállítóink, a tanítványaink… változik minden körülöttünk, így rá vagyunk kényszerítve arra, hogy mi magunk is változzunk, fejlődjünk, és a fejlődés, a változás, a saját magunk változása belülről fakad, nem várható el az, hogy egy varázsütésre csak úgy magától történjen változás.

Személyiségfejlesztésre kiválóan alkalmasak jó – hangsúlyozom: jó! – önfejlesztő könyvek, esetleg szakembert is fel lehet keresni, aki a téma szakértője és hatékonyan tud segíteni a saját fejlesztő folyamatunkban.

A személyiség fejlesztése nem áll meg, folyamatos fejlődést igényel ahhoz, hogy nagyszerűen helyt tudjunk állni a mai világban.

Amivel hozzám fordulhatsz.

fotók forrása: unsplash.com