Mentális képzés

Minden fejben dől el

A téma ma már megkerülhetetlen, rengetegen foglalkoznak mindenféle mentális képzéssel, képességek fejlesztésével. Elterjedt és egyre ismertebbé válik az a tézis, hogy gyakorlatilag szinte minden fejben dől el. Ez igaz a sportpályákra, igaz egy döntési dilemmára, bármire. A mentális képzés szerepe megkerülhetetlen.

Ennek is nagyon sok aspektusát vizsgáljuk. Ha megnézzük, hogy hány féle személyiség tipológia létezik, a személyiség típusok milyen osztályokba vannak sorolva, nyilvánvalóan egy ilyen vagy egy olyan személyiség típusú ügyfelet más módszerekkel fejlesztünk, más kommunikációt alkalmazunk velük szemben. Tesszük ezt annak érdekében, hogy minél sikeresebb legyen a fejlesztő folyamat.

Egy sportolónál is a mentális képzés, fejlesztés, legyen az tréning, coaching, szupervízió, bármilyen fejlesztő folyamat – egyénre szabott, jó esetben.

Nincsenek instant megoldások.

Körülbelül 50, maximum 60%-ot tud a sportoló az edzőteremben a győzelem érdekében mozgósítani. 50-60% maximum. A másik 50% bizony a sportpályán, a tatamin, a küzdőtéren fejben dől el. Hogy mennyire hisz magában, mennyire tudja magát elképzelni győztesként, mennyire tudja egy kritikus helyzetben néhány másodpercig rendelkezésre álló idő alatt egy pozitív leltár lefuttatni az agyában. Milyen mentális segítségek állnak rendelkezésre annak érdekében, hogy egy kiélezett küzdelemben végül őt hirdessék győztesnek.

A mentális képzés rendkívül fontos

A sportban a pekingi olimpia után kezdett el elterjedni, amikor a magyar olimpiai csapat 3 aranyéremmel tért haza Pekingből. Nagyon sokan vészharangot kongattak azért, hogy a magyar olimpiai csapat mentálisan nem állt a helyzet magaslatán és fejben mentek el a mérkőzések, nem a várakozásnak megfelelően teljesített a magyar olimpiai csapat.

Ezután kapott szárnyra a mentális képzés. Természetesen addig is voltak nagyon jó szakemberek, nagyon jó pszichológusok, volt néhány nagyon jó coach, aki ezzel foglakozott, de utána nagyon szép számmal eveztek át erre a területre a különböző szakemberek.

Ma már, mondhatom, hogy pl. a sportolók mentális képzésében is túlkínálat van. De ez nem baj, mert a piac szűri a piaci résztvevőket, és ha valaki nem jó, nem felkészült, akkor ő bizony alul fog maradni ebben a piaci versenyben.

Fontos a hitelesség

Itt is nagyon fontos a hitelesség, hogy a mentális képzésnél a coach hiteles legyen. Nem kell szakértőjének lenni a témának, tehát nem feltétlenül kell egy labdarúgót labdarúgónak képeznie, fejlesztenie. Feltétlenül jó azonban, hogy ha a sport témakörét ismeri, az öltöző szagát már szagolta, átesett néhány hasonló helyzeten, ha nem is ugyanolyanon, de valami hasonlón, amivel a sportolók például hozzá fordulhatnak. Vagy egy férfiakkal foglalkozó coach, vagy egy life-coach jó, ha maga mögött tud egy olyan életutat, amiből meríthet, amiből ő maga is táplálkozhat, amikor a saját múltjában kutatva visszaidézheti azokat az érzéseket, melyeket az ügyfele az adott helyzetben érezhet.

Nagyon nagy szerepe van a marketingnek természetesen, de azt gondolom, hogy a hitelesség az egyik legfontosabb a mentális képzés során is.

A mentális képzés is természetesen nagyon sokféle lehet, nagyon sok célt szolgálhat. Szerencsére nagyon sok eszköz áll a fejlesztő szakember rendelkezésére annak érdekében, hogy a fejlesztendő területeket feltárja, az erősítésre szolgáló területeket ismertesse, a fejlesztéshez szükséges erőforrásokat kilistázza, stb.

A mentális fejlesztésnél nem beszélhetünk csak egyfajta mentális felkészítésről, ami minden esetben mindenkire ráhúzható. Azon múlik véleményem szerint a mentális fejlesztés sikere, hogy az szakmailag mennyire hiteles, mennyire kompetens, mennyire egyéni, adott esetben mennyire gyors.

De az biztos, hogy a mentális képzés ma az élet szinte minden területén nagyon fontos.

Amivel hozzám fordulhatsz.

fotók forrása: unsplash.com