Megoldáskeresés

A megoldáskeresés illetve a megoldásfókuszú beszélgetésvezetés az egyik kedvenc témám. Vannak emberek, akik gyártják a problémákat és belesüllyednek egyfajta negatív spirálba, és van egy másfajta gondolkodásmód, aki arra van szocializálva, hogy ő bizony problémamegoldó, megoldja a gondokat, átkeretezi a problémát feladattá, stb. Tehát a fókuszban a megoldás keresését tartja, helyesen. Ugyanis ha problémáról beszélünk és gondokról, akkor ez újabb és újabb problémákat fog felhozni, újabb és újabb mélységekbe vezet el minket, és a mai felgyorsult világban erre a lehető legritkábban van idő. Helyette ajánlom a megoldásfókuszt, a megoldás keresését.

Mondok egy példát:

Kérdés:  – Rossz ez neked?

Válasz: – Igen.

Kérdés: – Akkor mit szeretnél ehelyett csinálni? Hogyan fogod megtervezni? Hogyan fogod véghezvinni?

És sorolhatnék még számtalan „Hogyan”-nal kezdődő kérdést, ezzel folytatva a megoldásfókuszú beszélgetésvezetést annak érdekében, hogy a feladatra megoldást találjunk.

Figyelem! Már nem problémáról beszélek, hanem feladatról! Hiszen menetközben szépen átkereteztem.

Érdemes ezt is gyakorolni, hogy hogyan kell átkeretezni különböző negatív tartalmakat.

Rengeteg példát lehet találni az átkeretezésre akár az interneten is, de ezzel, hogy egyszer elolvasunk egy ilyen tartalmat, egyszer utána nézünk egy ilyen oldalnak, még nem értünk el célt! Edzeni kell, mint egy sportolónak, edzeni, gyakorolni ahhoz, hogy ez a megoldásfókuszú problémavezetés beépüljön a mindennapjainkba, ez a gondolkodásmód a sajátunkká váljon. Menjünk előre, mint egy bulldog, a megoldás irányába.

Tehát: fókuszban a megoldáskeresés! Ezt javaslom jó szívvel.

Amivel hozzám fordulhatsz.

fotók forrása: unsplash.com